Artikel 1
Persoonlijke groei 0 Comments

Op wat moet je letten bij de aankoop van een paard?

Hou je van paarden en paardensport? Dan droom je ongetwijfeld van een eigen paard. Een paard kopen vraagt een flink budget. Een miskoop kun je je dan ook niet veroorloven. Maar hoe kies je een paard dat bij je past en over welk budget moet je beschikken om een goed paard te kunnen aanschaffen?

Wat wens je zelf van je toekomstige viervoeter?
Voor je de zoektocht naar je toekomstige viervoeter start is het een goed idee om niet alleen je budget vast te stellen maar ook om je wensen op papier te zetten. Welk paard heb je op het oog? Daarbij kunnen ras, geslacht en kleur voor jouw belangrijk zijn. Het kiezen van het voor jou beste paard hangt ook van je ervaring met paarden af. Heb je ervaring met het omgaan met paarden of ben je eerder een beginneling? Hoe bedreven ben je in paardrijden en hoe zit het met je basiskennis van paarden in het algemeen en hun verzorging in het bijzonder?

Karaktereigenschappen
In hoeverre ken je jezelf en je karaktereigenschappen? Aan de hand hiervan ben je in staat om een paard te kiezen die bij je past. Ook je rijervaring is van belang. Zoek een paard dat bij je kennis en je ervaring past. Is je ervaring nog niet zo groot? Zorg er dan voor dat je over een goede begeleider beschikt. In dit geval kun je je toekomstige viervoeter best op een manege of een pensionstalling onderbrengen. Daar beschikt men ongetwijfeld over een ervaren rij-instructeur die je met raad en daad kan bijstaan.

Je lichaamsbouw
Je lichaamsbouw mag je bij het kiezen van een eigen paard zeker niet over het hoofd zien. Het type paard dat je op het oog hebt moet passen bij je lichaamsbouw, je lengte en je gewicht. Is dat niet zo dan zijn problemen onvermijdelijk. Vraag je ook af wat je favoriete discipline is. Je paard moet daar immers voor geschikt zijn.

Een jong of een oud paard
Kies je voor een jong of voor een ouder paard? Een jong paard is niet ouder dan vijf jaar. Op die leeftijd is een paard nog volop in groei. Zowel op lichamelijk als op mentaal vlak. Daar moet je zeker rekening mee houden. Er is immers een hemelsbreed verschil tussen het opleiden en trainen van een jong en een ouder paard. Als je voor een eigen paard gaat, hou je eerst rekening met je eigen mogelijkheden en kies je een paard die daarbij past. Wat is voor jou belangrijk bij het kiezen van een paard en wat wil je ermee gaan doen. Niet alleen in de nabije maar even goed in de wat is voor heel belangrijk en wat is minder belangrijk? Bedenk niet alleen wat verdere toekomst.

Te klein budget voor je droompaard
Of je je droompaard vindt, is uiteraard nooit zeker. Vraag is of je vooropgestelde budget wel een geschikt paard voor je vindt. Berg je droom dan niet op. Maar veel beter dan een minder goed paard kopen spaar je bij tot je een goed paard financieel aan kunt.

Mocht je momenteel toch geen budget hebben voor het kopen van je droompaard, is het altijd een overweging om wellicht een ander dier te kopen. Zo kunt u wellicht een hond of kat voor het leven hebben. Ook voor kinderen is dit erg leuk zo kunnen ze de gekste kattennamen met een M verzinnen of de stoerste hondennamen voor reu.

Koop met je verstand en minder met je hart
Eens alle knopen doorgehakt, kan je zoektocht naar je paard beginnen. Dat start met het zoveel mogelijk bezoeken van paarden. Hou je strikt aan je verlanglijst om teleurstellingen achteraf te voorkomen. Koop meer met je verstand en minder met je hart, hoe graag je dit ook doet. Neem iemand mee die zoveel mogelijk van paarden weet en er bij voorkeur ook professioneel mee werkt. Laat je zoveel mogelijk vergezellen door dezelfde persoon. Zo kun je best vergelijken.

Vragen die je moet stellen
Stel jezelf deze vragen om je beste keuze te maken: Positief

  • Is het paard dat je op het oog hebt goed verzorgd?
  • s zijn stal proper en goed onderhouden
  • Heeft het paard een glanzende vacht of niet
  • Kijkt het helder en klaar uit zijn ogen
  • Zijn zijn hoeven verzorgd en schoon?
  • Mag je het paard overal aanraken?
  • Hoe gedraagt het zich tegenover stalgenoten of andere dieren?
  • Heeft het paard een juiste gang?
  • Klikt het tussen jou en het paard?

Als je alle vragen positief kunt beantwoorden heb je een geschikt paard voor jou. Vergeet het voor je een definitieve beslissing neemt niet het paard zelf te zadelen en ermee te rijden. Zeker ook in het verkeer.
Van zodra dat ook in orde is, kan het onderhandelen met de eigenaar over de prijs beginnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *