Asbest is een erg vervelende substantie die erg moeilijk te verwijderen is als het zich eenmaal ergens heeft genesteld. Veel mensen weten echter niet wat asbest precies is, wat de gevolgen/risico’s zijn van asbest en hoe asbest verwijderen in zijn werk gaat. In dit artikel komt u hier meer over te weten.

 

Wat is asbest precies? 


Vroeger stond asbest erg goed bekend. Dit komt, omdat asbest zeker een aantal goede eigenschappen met zich meedraagt. Zo is het een erg sterk materiaal (afgeleid van het Griekse woord asbestos – onverwoestbaar), was het erg goedkoop en goed tegen extreme temperaturen bestand. Hierdoor werd het erg veel gebruikt in verschillende constructies. Later werd pas bekend dat asbest erg grote risico’s heeft met betrekking tot de gezondheid. Asbest is een verzamelnaam voor zes soorten mineralen met vezelstructuur. Daarin wordt onderscheid gemaakt tussen 2 groepen: Serpetijn (komt het meeste voor) en Amfibool (naaldvormige vezel).

Wat zijn de gevolgen/risico’s van asbest? 


Het is algemeen bekend dat asbest schadelijk is voor de gezondheid. Toch weten niet veel mensen de exacte risico’s en gevolgen die asbest met zich meebrengt. Asbest bestaat uit vezels die niet zichtbaar zijn met het blote oog. Het inademen van deze losse vezels is schadelijk voor de gezondheid. Mensen die weinig in contact komen met asbest lopen een erg klein risico dat er gevolgen zitten aan het in contact komen met asbest. Echter hoe meer asbestvezels uw lichaam binnenkomen hoe gevaarlijker het wordt. Als u dus last heeft van asbest in huis of op het werk moet dit meteen worden verwijdert. Een ander gevaarlijk element van asbest is dat het nog jaren kan duren, voordat u er ziek van wordt na blootstelling. Soms wel 10 tot 40 jaar. Het veelvuldig blootgesteld worden aan asbest kan een aantal ziekten als gevolg hebben: kanker, asbestose, pleurale plaques en mesothelioom zijn de voornaamste.

Asbest saneren 


Asbest saneren (verwijderen) is dus een gevaarlijk karwei. Het wordt dan ook aangeraden dit niet zelf te doen, maar hier een gespecialiseerd bedrijf voor in te huren. Zij zullen dan met u bespreken hoe ze het gaan aanpakken. Zo weet u zeker dat het saneren goed gebeurd en hoeft u zelf niet blootgesteld te worden aan de asbest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *