Artikel 3
Verzorging paarden 0 Comments

Hoe kies je de juiste huisvesting voor je paard?

Een goed en aangepast onderkomen is belangrijk voor de gezondheid en de gemoedsrust van je viervoeter. Ben je daar naar op zoek? Dan moet je met enkele belangrijke factoren zeker rekening houden.

Voldoende contact met stalgenoten
Paarden zijn erg sociale dieren. Kies dus een plaats waar ze zoveel mogelijk contact hebben met andere paarden. Samen met dezelfde paarden in de wei ronddartelen en daarna in
hetzelfde hok is ideaal. Kies voor open zodat ze elkaar kunnen zien, ruiken en voelen.

Voldoende bewegingsruimte
Paarden hebben veel bewegingsvrijheid nodig. Niet alleen in de natuur, maar even goed in hun stal. Voldoende beweging zorgen voor een goede bloedcirculatie en een gezonde spijsvertering. Voldoende beweging is voor paarden onmisbaar om in alle omstandigheden goed te blijven functioneren. Als het mogelijk is kies je een plaats waar je paard dag en nacht ongestoord naar binnen en buiten kan.

Fris drinkwater
Zowel binnen als buiten heeft je paard doorlopend vers en fris drinkwater nodig. Geef steeds zuiver leidingwater. Er wordt vaak grondwater als drinkwater gegeven maar dat bevat te hoge concentraties ijzer en resten van schadelijke pesticiden en meststoffen.

Zorg er voor dat je paard steeds over ruwvoer beschikt
Eten en knabbelen zijn de twee belangrijkste bezigheden van paarden. Ze eten maar liefst zestien uur per dag. Het paardenlichaam is daaraan aangepast. Paarden verwachten dus dat ze altijd over vers voeder beschikken. Kan je paard niet genoeg knabbelen dan is zijn risico op pijnlijke maagzweren erg groot. Geef je paard dagelijks voldoende ruwvoer zoals hooi of stro.

Wei en paddock
Ook zijn weide en zijn paddock moeten goed ingericht zijn en aan enkele belangrijke factoren voldoen. Zorg steeds voor:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *