Dieren bestrijding 0 Comments

Mollen – wat doe je er tegen?

De meeste Nederlanders die hun best doen om hun tuin goed te onderhouden zitten niet te wachten op de komst van mollen. In dit artikel geven we tips hoe je het beste met mollen om kunt gaan en hoe je kunt profiteren van het nuttige werk dat ze verrichten. Lees snel verder wanneer je in een gebied woont waar veel mollen voorkomen.

De komst van mollen is lang zo negatief als de meeste mensen denken. Deze kleine beestjes verrichten namelijk veel nuttig werk. Zoals je waarschijnlijk al weet verplaatsen mollen zich onder de grond en tijdens het voortbewegen zuiveren ze de grond en eten ze insecten die schade aan jouw tuin kunnen aanrichten. Maar het moge duidelijk zijn dat mollen niet alleen maar positief werk verrichten en eveneens veel schade aan jouw tuin kunnen aanrichten. Hoe ga je hier op de juiste manier mee om? Lees snel verder.

Welke acties kun je ondernemen?

Ten eerste zal je voor jezelf duidelijk moeten hebben of je mollen wilt bestrijden (in dit geval heb je al mollen in je tuin) of mollen probeert te voorkomen. In het eerste geval is het beter om voor efficiënte methoden te kiezen, zoals een mollenvanger of een mollenklem. De laatst genoemde methode wordt als de minst diervriendelijke methode beschouwd, omdat de mol gedood wordt. Deze methode werd vroeger veel gebruikt, maar tegenwoordig neigen mensen naar duurzamere methoden. In dit geval kun je kiezen voor een mollenvanger.

Een mollenvanger plaats je boven het gat dat de mol gegraven heeft. Wanneer het zijn kop naar buiten steekt, komt het vast te zitten in de mollenvanger. Het is daarom wel belangrijk dat je de mollenvanger eens in de zoveel tijd in de gaten houdt, zodat de mol wel op tijd vrij gelaten wordt. Wanneer je een mol zijn werk wilt laten doen, plaats je de mollenvanger boven het gat een aantal dagen nadat je de mol waargenomen hebt. Het is wel belangrijk dat je de mol goed in de gaten houdt, zodat het niet teveel schade kan aanrichten.

Welke duurzame methoden bestaan er?

Wanneer je liever uit de buurt blijft van de mollenklem en mollenvanger kun je kiezen voor duurzamere methoden. Het probleem van de mollenklem en de mollenvanger is dat deze diertjes gewoon weer terug kunnen komen. In het geval je mollen op een duurzame manier wilt voorkomen, kies je voor planten die een onaangename geur verspreiden. Een goed voorbeeld van een plan dat voor mollen een onaangename geur verspreiden, is de pepermunt plant. De mol houdt totaal niet van deze geur en zal dan ook uit de buurt blijven.

Naast onaangename geuren houden mollen niet van geluid. Mollen hebben gevoeligere oren dan wij mensen hebben. Een van de eenvoudigste methoden is een glazen fles op de kop in de grond plaatsen. De wind zal een geluid creëren waar mollen niet van houden. Ook kun je kiezen voor een apparaatje dat ultrasone geluiden verspreid. Dit apparaatje plaats je in het stopcontact en werkt dus erg eenvoudig. Wel zal je meerdere apparaatjes moeten installeren wanneer je een grotere tuin hebt – hetzelfde geldt voor planten met onaangename geuren.

Kortom er zijn genoeg methoden en trucjes om mollen uit de buurt te houden. Maar nogmaals: probeer gebruik te maken van het nuttige werk dat mollen verrichten. Mollen zijn onderdeel van de biodiversiteit dus het kan geen kwaad om ze de tijd te geven nuttig werk te verrichten. Wil je graag meer weten over het bestrijden, vangen en voorkomen van mollen? Neem dan eens een kijkje op mollenverjagers of koop carbid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *